Keystone logo
© Prague Film School / Ali Shreim
Charles University First Faculty of Medicine

Charles University First Faculty of Medicine

Charles University First Faculty of Medicine

Invoering

Charles University in Praag, Eerste Faculteit Geneeskunde: Academisch Onderzoek staat op het punt te veranderen

De eerste faculteit geneeskunde met bijna 1 200 medewerkers en 3 400 studenten vertegenwoordigt de grootste medische faculteit in Tsjechië. Het is een integraal onderdeel van de Karelsuniversiteit in Praag vanaf de oprichting door de koning van Bohemen en keizer van het Heilige Roomse Rijk Karel de Vierde in 1348. Als zodanig is het ook de oudste medische faculteit in Centraal-Europa.

Het is echter niet alleen de majestueuze geschiedenis en indrukwekkende kwantitatieve maatregelen die voldoende zouden zijn om de instelling succesvol en concurrerend te maken. Het moeten ideeën, mensen, capaciteiten en management zijn die uiteindelijk verantwoordelijk zullen zijn voor de toekomst, het rendement en de bruikbaarheid van elke instelling. Om onze missie te volbrengen en om niet alleen de kracht en vitaliteit van de onderzoeksprogramma's van de faculteit te weerspiegelen, maar ook onze nationale positie en internationale ambities, bevestigen we de volgende doelstellingen:

  • Een dynamisch onderdeel zijn van het Europese medische onderwijssysteem
  • Het leiden van toonaangevend biomedisch onderzoek binnen het bredere kader van de Europese onderzoeksruimte
  • Erkend worden als een waardevol lid van de lokale gemeenschap.

In deze context:

We zijn hier om medische professionals van de toekomst les te geven: we bieden niet-gegradueerde, afgestudeerde en professionele programma's van de hoogste academische kwaliteit, gegeven in de Tsjechische of Engelse taal, en streven naar internationaal belangrijke beurzen. Academische excellentie, stimulering van creativiteit en intellectuele nieuwsgierigheid zijn de hoogst gewaardeerde waarden bij de periodieke interne evaluatie van ons onderwijzend personeel. De faculteit stimuleert en ondersteunt excellente onderzoekstrainees en onderzoeksopleidingen.

We zoeken naar talenten: onze studenten worden gerekruteerd uit heel Europa, Amerika, Azië en Afrika en onze studieprogramma's worden regelmatig geaccrediteerd in Europa en de VS.

Wetenschap is de toekomst van ons allemaal: faculteit investeert fors in onderzoeksinfrastructuur. Onze laboratoria maken gebruik van vrijwel alle state-of-the-art technologieën die in handen zijn van enthousiaste medewerkers met een internationale ervaring en reputatie. Financiering gegenereerd door wetenschappelijke activiteiten vertegenwoordigt recentelijk het grootste deel van het facultaire budget.

Veranderend beeld van ons gemeenschappelijke Europa: de faculteit zelf profiteert van een dialoog ter plaatse van onderzoekers en artsen. Onze onderzoeksteams zijn betrokken bij meerdere nationale onderzoeksprojecten die de nadruk leggen op samenwerking tussen basis- en klinische wetenschappen, samen met onderzoekers in andere disciplines van extramurale instellingen. Belangrijk is dat onze betrokkenheid bij internationale teams en EU-projecten sterk toeneemt.

Van wetenschappers ondernemers maken: onze resultaten tonen een uitstekende toewijding aan fundamenteel, klinisch en toegepast onderzoek. De facultaire leiding bouwt samen met het universiteitsbestuur standaardprocedures op voor de technologieoverdracht en win-win samenwerking tussen de academische wereld en de industrie in overeenstemming met de bestaande Europese regels.

Buiten de R&D-gemeenschapsgrenzen: Faculteitsdeskundigen zijn regelmatig betrokken bij het populariseren van wetenschap onder de gemeenschap en bevorderen van hun kant het bewustzijn van de volksgezondheid. In samenwerking met journalisten en media richten onze artsen en onderzoekers zich op de grote problemen van de volksgezondheid, maar helpen ze ook om fundamentele wetenschappelijke feiten te verspreiden, uit te leggen hoe wetenschap werkt en zich ontwikkelt. Onze visie is om te helpen bouwen aan de kennismaatschappij in bredere zin.

De faculteit

De Eerste Faculteit der Geneeskunde is een van de vier stichtende faculteiten van de Karelsuniversiteit in Praag. De eerste faculteit geneeskunde, opgericht in 1348, behoort tot de vijftien oudste medische scholen ter wereld.

Onderwijs en onderzoek aan onze faculteit bestrijken bijna het hele spectrum van medische en gezondheidsberoepen, van het volledige scala van basiswetenschappen tot klinische specialismen. Sommige disciplines zijn uniek voor onze school op nationaal niveau. We bereiden toekomstige artsen, wetenschappers en gezondheidswerkers voor op een moderne en vriendelijke manier. Omdat we niet alleen een onderwijsinstelling zijn, maar ook een onderzoeksinstelling, brengen we de modernste bevindingen en technologie naar het onderwijs.

Het universitair onderwijs aan de Eerste Faculteit der Geneeskunde biedt verschillende opleidingen aan. Het grootste aantal studenten volgt een zesjarige opleiding Algemene Geneeskunde (leidend tot een MD-graad), of een vijfjarige opleiding Tandheelkundige Geneeskunde (leidend tot een DMD-graad).

Deze twee klinische programma's worden zowel in het Engels als in het Tsjechisch aangeboden. Er zijn andere drie- tot vierjarige bacheloropleidingen in gezondheidsberoepen (bijv. verpleegkunde en andere specialismen), sommige met een masteroptie, die tot nu toe alleen in de Tsjechische taal worden aangeboden. Er is ook een levendig PhD-programma met de meeste specialiteiten die in het Engels worden aangeboden. Ook bereiden we artsen voor op hun bestuursexamens. Het is ook belangrijk op te merken dat er verschillende op vergoedingen gebaseerde programma's zijn voor postdoctorale studenten. Onze onderwijsfaciliteiten zijn modern en comfortabel, van auditoria en seminarruimtes tot laboratoria, studeerkamers en computerzalen. De meeste onderwijsfaciliteiten bevinden zich in historische gebouwen in het centrum van Praag, in de buurt van Karlovo náměstí, IP Pavlova en Albertov. Klinisch (praktisch) onderwijs vindt meestal plaats in het General University Hospital, met enkele klinische rotaties in het Motol Hospital, Thomayer Hospital, Hospital Na Bulovce en General Military Hospital.

Onze afgestudeerden vinden gemakkelijk werk in Tsjechië en de rest van de wereld. 99,7 % van de 640 afgestudeerden (tussen 1997 en 2015) vond binnen 6 maanden na afstuderen een stageplaats.

Locaties

  • Prague

    Charles University in Prague, First Faculty of Medicine Kateřinská 32 121 08 Prague 2 Czech Republic, , Prague

    Vragen