Keystone logo

University of Poitiers

A logo

Invoering

De IC2MP (Institute of Chemistry van Poitiers: Materialen en Natural Resources) is een multidisciplinair onderzoeksinstituut in 2012 opgericht (directeur: Sabine Petit), gespecialiseerd in de studie van materialen (klei, katalysatoren, ...), natuurlijke omgeving (water, bodem, ...) en reacties (natuurlijke of veroorzaakt). Het instituut richt zich vooral op de synthese, de sanering en de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen. Het instituut is afhankelijk van twee instellingen: het CNRS en de universiteit van Poitiers (UMR CNRS 7285).

Dit instituut is het resultaat van de samenvoeging van alle of een deel van vier laboratoria van chemie en Geowetenschappen met erkenning door de CNRS dateert uit ongeveer veertig jaar. Deze vier laboratoria waren: Laboratorium voor Catalysis in Organic Chemistry (LACCO, UMR 6503) Laboratorium Synthese en reactiviteit van natuurlijke stoffen (SRSN, UMR 6514), Laboratorium voor Scheikunde en Microbiologie van de Water (LCME, UMR 6008 - Team water chemie en waterbehandeling ) Laboratorium voor Hydrogeologie, klei, bodem en veranderingen (hydrasa, UMR 6269).

Vivez Poitiers van Coralie Lali on Vimeo.

IC2MP in cijfers: Het Instituut heeft een staf van 250 mensen: 100 onderzoekers (75 docenten van de universiteit van Poitiers en 25 CNRS), 50 vaste medewerkers ter ondersteuning van onderzoek (26 van de universiteit en 24 CNRS), 86 promovendi en 14 postdocs en tijdelijk personeel. Het omvat 13.055 m2 samen op de campus wetenschappen aan de universiteit van Poitiers, in de lokalen van de SFA faculteit en ENSIP. Het beschikt over analytische en experimentele middelen uitzonderlijke platform tot de wateren ENSIP, hydrogeologisch experimentele website geëtiketteerd (SEH) en percelen op de site verbiedt; parkeert groot materieel: elektron versneller, SEM, microtomograph X-ray, NMR, XPS, low-massaspectrometers en hoge resolutie die (GC / MS, LC / MS, GC / MS-MS, LC / MS-MS, MALDI-TOF ) ... IC2MP ontwikkelt vele samenwerkingsverbanden met industriële weefsels (ADEME, ANDRA, AREVA, CNES, Frankrijk Agrimer, HONDA, IFP, IRSN, LAFARGE, Pierre Fabre, OSEO, Rhodia, Sanofi, SAUR, Suez, Total, Veolia, ...). De gemiddelde jaarlijkse bedrag van private contracten is 1 miljoen euro of ongeveer 15% van de geconsolideerde begroting van het Instituut. IC2MP beslaat een continuüm van wetenschappelijke en technische know-how uit onderzoek van schone processen, waaronder de ontwikkeling van materialen, de synthese en karakterisering van natuurlijke en synthetische moleculen, de processen van de vervuiling, door de studie van de transfers en reactiviteit in de natuurlijke omgeving, met name in water en bodem. De toepassingsgebieden betreffen de energie, materialen en natuurlijke hulpbronnen in een duurzame omgeving.

Locaties

  • Bât B27 - TSA 51106 4, rue Michel Brunet 86073 POITIERS CEDEX 9, , Poitiers

  • Porto Alegre

  • Heraklion

  • Aveiro

Vragen