Keystone logo
Jan Dlugosz University

Jan Dlugosz University

Jan Dlugosz University

Invoering

Jan Dlugosz University in Czestochowa is een openbare universiteit, met een geschiedenis die teruggaat tot 1971. Momenteel bestaat de universiteit uit 4 faculteiten met meer dan 40 studiegebieden, met bachelor-, master- en doctoraatsgraden. Het biedt postdoctorale studies


De Alma Mater…

JDU is de voormalige Higher Teacher Education School, die werd omgevormd tot een universiteit. Het evenement, zo belangrijk voor de hele academische gemeenschap van Częstochowa, werd op 1 oktober 2004 gevierd.

De geschiedenis van onze Alma Mater gaat terug tot het jaar 1971. Na het besluit van de toenmalige Raad van Ministers werd er een Teacher Training College opgericht. In 1974 werd het omgevormd tot een Higher Teacher Education School. De medewerkers van de universiteit die zich herinneren aan die historische gebeurtenis voor Częstochowa en de regio benadrukken dat het opzetten van een graduate school voor geesteswetenschappen van groot belang was voor de snel ontwikkelende stad. Veel mensen erkennen dat het een ongekende beslissing was, omdat de autoriteiten in die tijd een veel gunstiger houding tegenover technische universiteiten vertoonden. Afgestudeerden in de ingenieurswetenschappen waren in trek door de dynamische ontwikkeling van industriële fabrieken in de regio. De eerste diploma's voor de voltooiing van beroepsonderwijs en -opleiding werden in 1973 toegekend. De eerste diploma's van Master of Arts en Master of Science werden in 1977 door de schoolautoriteiten verleend.

Het begin van onze Alma Mater was vrij bescheiden. Het College en de vroege HTES hadden slechts 2 faculteiten: de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Faculteit der Pedagogiek.

De afgelopen 50 jaar heeft Jan Dlugosz University zich snel ontwikkeld en groeit hij in kracht. Nu bestaat de universiteit uit 4 faculteiten: de Faculteit der Filologie en Geschiedenis, de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, de Faculteit der Pedagogiek, de Faculteit der Kunst en twee interfacultaire onderwijseenheden: het Vreemde Taal Studiecentrum en de Lichamelijke Opvoeding en Sportcentrum. Momenteel biedt Jan Dlugosz University meer dan 40 studiegebieden aan voor:

  • Eerste cyclusprogramma's (bachelorstudies) met bacheloropleidingen.
  • Tweede cyclusprogramma's (graduate studies) met mastergraden, evenals ingenieursgraden.
  • Derde cyclus (Ph.D.) programma's: in chemie, natuurkunde, geschiedenis, literatuurwetenschap en taalkunde.

Bovendien zijn er op JDU meer dan 60 vormen van postdoctorale programma's.

De universiteit heeft het recht om de postdoctorale graad in de geschiedenis te verlenen. De procedure loopt in afwachting van het recht om aanvullende certificeringen te verlenen op andere studiegebieden.

De kracht van het Alma Mater zijn de medewerkers die hard werken aan het uitbreiden en consolideren van de prestaties van de universiteit. Momenteel heeft JDU 648 leraren in dienst. Onder hen zijn er 440 academici en 148 onafhankelijke, van wie 30 titulaire (volledige) professoren zijn.

JDU is betrokken bij de popularisering van onderwijs in zijn verschillende vormen onder ouderen. Ongeveer 650 studenten - gepensioneerde leden van onze gemeenschap volgen verschillende studierichtingen aangeboden door de Universiteit van het Derde Tijdperk.Anastasiya Gepp / Pexels

120549_pexels-photo-1462630.jpeg

Samenwerking met buitenlandse academische centra is een belangrijk element van erkenning en classificatie van elke school. Onze Alma Mater heeft een lange en uitgebreide traditie op dit gebied. Tot nu toe hebben de autoriteiten van JDU meerdere overeenkomsten gesloten over samenwerking met verschillende centra voor wetenschap en onderzoek wereldwijd. De samenwerking heeft geresulteerd in uitwisselingsprogramma's voor studenten en academisch personeel. De resultaten van de uitvoering van tal van bilaterale overeenkomsten en de financiering van onderzoeksprojecten worden in de praktijk toegepast door zowel de civiele techniek als de militaire industrie.

De hoofdbibliotheek is een echte schat van de universiteit. De collectie bestaat uit bijna 300 duizend items, dat wil zeggen boeken, wetenschappelijke tijdschriften, documenten en een verzameling speciale titels. De bibliothecarissen zijn erg actief in het verspreiden van lezen; ze organiseren tal van tentoonstellingen gewijd aan kwesties die belangrijk zijn voor de regio, geschiedenis en kunst.

Academici kunnen alle resultaten van hun onderzoek publiceren bij Jan Dlugosz University Publishing House, dat niet alleen regionaal en nationaal wordt erkend, maar ook op internationale schaal. De vertegenwoordigers nemen deel aan de belangrijkste boekenbeurzen in Polen en Europa. Het huis biedt publicaties over verschillende vakgebieden.

JDU beschikt over een planetarium, een nieuwe attractie voor studenten en alle inwoners van de regio Częstochowa, die is uitgerust met een van de technologisch meest geavanceerde projectie-instrumenten ter wereld.

Academische sporten ontwikkelen zich snel. De JDU student-atleten concurreren in sportevenementen georganiseerd door academische centra in het hele land en in het buitenland. Ze zijn geclassificeerd als de beste sporters en sportvrouwen van alle universiteiten in Polen.

Academische autoriteiten van onze Alma Mater volgen nauwlettend de politieke en sociale transformaties die plaatsvinden in Polen en in Europa, met name de snel veranderende eisen van de arbeidsmarkt, die een cruciale factor is bij het afstemmen van het onderwijsaanbod van de universiteit. Zo introduceren de academici van JDU nieuwe onderwijsstelsels en samenwerking met buitenlandse onderwijscentra, niet alleen met lidstaten van de Europese Unie maar ook met landen buiten de Unie, bijvoorbeeld in Oost-Europa.

Locaties

  • Częstochowa

    Jerzego Waszyngtona,4/8, 42-217, Częstochowa

    Vragen