Keystone logo
Universität Hamburg

Universität Hamburg

Universität Hamburg

Invoering

De Universiteit Universität Hamburg is de grootste instelling voor onderzoek en onderwijs in Noord-Duitsland. Als een van de grootste universiteiten van het land bieden we een divers aanbod aan opleidingen en uitstekende onderzoeksmogelijkheden. De universiteit beschikt over tal van interdisciplinaire projecten op een breed scala aan terreinen en een uitgebreid partnernetwerk van toonaangevende regionale, nationale en internationale instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek. Duurzame wetenschap en studiebeurzen Universität Hamburg zet zich in voor duurzaamheid.

Al onze faculteiten hebben grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, zowel in onderzoek als onderwijs.

Uitstekend onderzoek

Als onderdeel van de Excellence Strategy van de federale en deelstaatregeringen heeft Universität Hamburg clusters van excellentie gekregen voor 4 kernonderzoeksgebieden: Advanced Imaging of Matter (fotonen- en nanowetenschappen), Climate, Climatic Change, and Society (CLICCS) (klimaatonderzoek ), Inzicht in geschreven artefacten (manuscriptonderzoek) en Quantum Universe (wiskunde, deeltjesfysica, astrofysica en kosmologie).

Een even belangrijk kernonderzoeksgebied is Infection Research, waarin onderzoekers de structuur, dynamiek en mechanismen van infectieprocessen onderzoeken om de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden en therapieën te bevorderen.

Uitstekende universiteit

Bovendien werd Universität Hamburg , naast tien universiteiten en één universitaire alliantie, uitgeroepen tot University of Excellence en beschouwd als een "vlaggenschipuniversiteit".

Uitstekende afwisseling: 180-gradenprogramma's

Universität Hamburg biedt meer dan 180-gradenprogramma's aan binnen haar acht faculteiten:

Universität Hamburg herbergt ook verschillende musea en collecties, zoals het Herbarium Hamburgense, het Geologisch-Paleontologisch Museum, de Loki Schmidt-tuin en het Observatorium van Hamburg.

Geschiedenis

Universität Hamburg werd in 1919 opgericht door lokale burgers. Belangrijke stichtende figuren zijn onder meer senator Werner von Melle en de koopman Edmund Siemers. Nobelprijswinnaars zoals de natuurkundigen Otto Stern, Wolfgang Pauli en Isidor Rabi gaven les en deden onderzoek aan de universiteit. Veel andere vooraanstaande geleerden, zoals Ernst Cassirer, Erwin Panofsky, Aby Warburg, William Stern, Agathe Lasch, Magdalene Schoch, Emil Artin, Ralf Dahrendorf en Carl Friedrich von Weizsäcker, werkten hier ook.

Statistieken

Aantal leerlingen

 • 42.819 ingeschreven studenten in het wintersemester 2022/2023 (inclusief doctoraatsstudenten en studenten met academisch verlof)
  • ongeveer 24.365 of 57% is vrouw
  • ongeveer 5.998 of 14% zijn internationale studenten
  • incl. studenten met academisch verlof: 352
  • 5.898 ingeschreven promovendi in Wintersemester 2022/2023

  Campusfuncties

  Universität Hamburg bestaat uit vele afdelingen verspreid over de stad. De campus, gelegen tussen de wijken Grindel en Rotherbaum, is van bijzondere betekenis. Door het grote aantal gebouwen kan het lastig zijn om je weg te vinden, vooral als je een nieuwkomer bent; Om ervoor te zorgen dat je niet verdwaalt op weg naar de les, bekijk je onze compilatie van informatie en tips over de campus, inclusief de Campus Navigator.

  Wat definieert Universität Hamburg?

  Het universitaire leven draait niet alleen om studeren; Het studentenleven draait ook om mensen ontmoeten en plezier maken . Onze campus is de perfecte plek om te rijpen en te ontwikkelen.

  Het leven op de campus marcheert op het ritme van zijn trommel. Tussen de lessen door zul je altijd tijd vinden om langs te gaan bij je favoriete eetzaal of café. U kunt uw muzikale interesses uiten in het koor en orkest van de universiteit. Studententheatergroepen en ruim 100 verschillende sportgroepen verwelkomen graag nieuwe leden.

  Ook politiek activisme en maatschappelijk engagement vormen een belangrijk onderdeel van het studentenleven. Er zijn genoeg studentengroepen waar je lid van kunt worden als je betrokken wilt raken bij de studentenpolitiek of een goed doel wilt steunen.

  De campus van Universität Hamburg herbergt een levendige gemeenschap met zeer uiteenlopende meningen, culturele achtergronden en interesses - het loont om je te vermengen!

  Geniet van het campusleven aan de Universität Hamburg!

   toelatingen

   Inschrijvingsdocumenten

   Bij aanmelding voor een bachelor- of staatsexamenprogramma hoeven er geen papieren documenten te worden ingediend bij de Universität Hamburg. Papieren documenten die naar het campuscentrum worden gestuurd, worden afgevoerd. Als uw aanvraag een beoordeling van documenten vereist, wordt u gevraagd deze te uploaden in het online aanvraagformulier. Als u uw aanvraag kunt indienen zonder te uploaden, heeft uw aanvraag geen documenten nodig!

   Vereisten voor eerstejaarsstudenten

   • Toelatingseisen voor het hoger onderwijs
   • Vaardigheid in vreemde talen
   • Aanvullende opleidingsspecifieke toelatingseisen

   Visum vereisten

   Om de Bondsrepubliek Duitsland binnen te komen, heeft u normaal gesproken een inreisvisum nodig. Zorg ervoor dat u dit visum tijdig aanvraagt bij de Duitse diplomatieke missie in uw thuisland.

   EU-onderdanen en onderdanen van bepaalde landen hebben geen visum nodig om Duitsland binnen te komen (bijvoorbeeld Australië, IJsland, Israël, Japan, Canada, Liechtenstein, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten).

   • Zie de lijst met landen waarvoor wel/geen visumplicht geldt op de meertalige webpagina van het Federale Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op deze pagina vindt u ook informatie over het aanvragen van een visum.
   • Voor speciale informatie kunt u de webpagina raadplegen van de diplomatieke missie die voor u verantwoordelijk is.
   • Houd er rekening mee dat het Schengenvisum voor drie maanden (toeristenvisum, bezoekersvisum, zakenvisum, visum om een taalcursus te volgen zonder de intentie een universitaire studie te volgen) niet kan worden omgezet in een verblijfsvergunning met het oog op een universitaire studie in Duitsland. In dit geval moet u Duitsland verlaten en opnieuw binnenkomen met een speciaal studentenvisum dat is afgegeven door de verantwoordelijke diplomatieke missie.

   Visuminformatie voor internationale aanvragers

   Universität Hamburg raadt u aan om direct nadat u de bevestiging van uw aanvragerstatus heeft ontvangen een visum voor een universiteitsaanvrager aan te vragen. Zo kun je op tijd voor het begin van je studie Duitsland binnenkomen.

   Welk visum kunnen universiteitsaanvragers gebruiken om Duitsland binnen te komen?

   Als aanvrager kunt u een universitair visum of een studentenvisum aanvragen om Duitsland binnen te komen. Om een studentenvisum aan te vragen, moet je een bewijs overleggen dat je een universitaire plek hebt gekregen (dwz je acceptatiebrief). U kunt een universitair visum aanvragen als u zich bij de Universität Hamburg heeft aangemeld en een bevestiging van uw aanvraag heeft ontvangen.

   Visuminformatie voor internationale uitwisselingsstudenten en bezoekende studenten

   In de regel moet u een visum voor toegang tot Duitsland aanvragen zodra u een schriftelijke bevestiging van uw studie van de Universität Hamburg ontvangt (uitnodiging, bevestigingsbrief).

   Belangrijk: vraag indien mogelijk een visum aan voor de gehele geplande duur van uw verblijf in Duitsland. Dit is mogelijk als u maximaal 12 maanden in Duitsland wilt verblijven. Uw visum is dan geldig voor uw gehele verblijf en u hoeft niet te betalen voor een verblijfsvergunning in Hamburg.

   Beurzen en financiering

   Universität Hamburg kent beurzen toe om onderwijs en professionele ontwikkeling te bevorderen, vooral voor studenten, doctoraatsonderzoekers en postdoctoraal onderzoekers. Het Centraal Beurzenbureau adviseert beursverstrekkers over de toekenningsprocedures volgens de richtlijn van de universiteit en verleent administratieve ondersteuning.

   Ranglijsten

   Universität Hamburg in de top 10 van toonaangevende Duitse universiteiten

   • In de twintigste uitgave van QS World University Rankings 2024 stond Universität Hamburg op nummer 10 nationaal en 205 internationaal. De evaluatie omvatte 1.500 wetenschappelijke instellingen over de hele wereld, waaronder 50 in Duitsland.
   • Universität Hamburg staat internationaal op de 101e plaats vanwege zijn onderzoeksnetwerk en op de 7e plaats in Duitsland.
   • Universität Hamburg verbeterde aanzienlijk in de categorie "Werkgeversreputatie", van plaats 465 naar plaats 340. Hiervoor werd de reputatie van afgestudeerden van de Universiteit Hamburg in het bedrijfsleven geëvalueerd.
   • De QS World University Rankings worden jaarlijks gepubliceerd en behoren, naast The Ranking en de Shanghai Ranking, tot de drie grootste internationale rankings van hoger onderwijs.

   Getuigenissen van studenten

   Locaties

   • Hamburg

    Mittelweg, 177, 20148, Hamburg

    Vragen